KAWA ZIARNISTA MALAWI AAA PAMWAMBA 1 KG

Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Jest  (4 szt.)
    Czas realizacji: 1 dzień
  • 98,00 zł

Kraj pochodzenia - Malawi

Region - Namadzi, Southern  Highlands

Gatunek - Arabika - Catimor, SL 28

Zbiory - maj/październik

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1200 m.n.p.m 

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - nuty karmelu, czekolady, orzeszków piniowych

Aromat - kwiatowy, owocowy

Body/cielistość - pełne

Kwasowość - jabłkowa

1878 roku do Malawi przywieziono sadzonkę pobraną z Królewskich Ogrodów Botanicznych w Edynburgu. Odrobina królewskiej schedy z pewnością nadaje naparowi powstałemu w wyniku parzenia kawy Malawi AAA wyjątkowy, szlachetny smak karmelu i zielonych jabłek.

Plantacje mieszczą się w północnej części kraju na wschód od płaskowyżu Nyika blisko Parku Narodowego, gdzie niegdyś obozował brytyjski lekarz, misjonarz i podróżnik dr. Livingstone. Kawa jest uprawiana w pobliżu miasta Namadzi. Pierwsze kawowce podsadzono w tym regionie w 1980 roku. Krzewy kawowców, składają się głównie z odmian Arabiki Catimor oraz w mniejszym stopniu SL 28. Uprawy znajdują się na piaskowo-gliniastym podłożu czego efektem jest unikatowy smak kawy. Plantacje kawy realizują program wspomagania budowy i utrzymania mieszkań oraz opieki zdrowotnej, edukacji dla pracowników i ich rodzin.

Kawa jest uprawiana głównie w małych gospodarstwach, które sąsiadują z polami uprawnymi lokalnej ludności.

Zbiór owoców kawowca rozpoczyna się o świecie i wczesnym popołudniem zebrane ziarna są poddawane myciu. Mycie i sortowanie odbywa się tego samego dnia. Warto zauważyć, że worki kawy (jak w większości kawy z Malawi) są transportowane przez Mozambik do wysyłki z portu Beira na Oceanie Indyjskim.

Oznaczenie AAA mówi nam o największym rozmiarze ziarna dostępnym w tym regionie.