KAWA ZIARNISTA ETIOPIA SIDAMO 1 KG

Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Jest  (6 szt.)
    Czas realizacji: 1 dzień
  • 90,00 zł

Kraj pochodzenia - Etiopia

Region - Sidamo

Gatunek - Arabika, Heirloom

Zbiory - październik/grudzień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1600 - 1900 m.n.p.m

---------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - limonkowy, herbaciany, kwiatowy

Aromat - cytrusowy z nutami czekolady

Body/cielistość - delikatna, gładka

Kwaskowatość - wyraźnie wyczuwalna 

Innym z klasycznych etiopskich regionów słynących z produkcji kawy jest Etiopia Sidamo. Arabika z tego regionu posiada delikatne body oraz nuty smakowe owoców, czekolady i cytryn. 

Etiopia Sidamo pochodzi z Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Jest to wspólnota z siedzibą w regionie Oromia zrzeszająca 217 mniejszych spółdzielni. Została ona założona w 1999 r. w celu ułatwienia eksportu kawy rolnikom z mniejszych gospodarstw. OCFCU działa w regionie administracyjnym Oromia (środkowa i południowa część Etiopii) i produkuje aż 65% kawy pochodzącej z Etiopii. 

OCFCU dzięki wspieraniu spółdzielni cieszy się doskonałą reputacją. Wspólnota płaci 70% zysku z powrotem do spółdzielni, te z kolei płacą 70% zysku rolnikom, którzy do danej spółdzielni należą. Wynagrodzenie dla rolników wypłacane jest w trzech ratach, w ciągu jednego sezonu. Ten system pozwala rolnikom na zachowanie stabilności finansowej. Strategia ta umożliwiła OCFCU szybki rozwój. Pierwotnie wspólnota liczyła 34 spółdzielni, zrzeszających rolników z 22 691 gospodarstw. Obecnie OCFCU liczy 217 spóldzielni zrzeszających w sumie rolników z 200 000 gospodarstw.

Poza aspektami finansowymi OCFCU dba także o wysoką jakość kawy. Wspólnota posiada swój własny zakład ds. kontroli jakości, który zatrudnia aż 900 pracowników. Zakład ten jest w stanie sprawdzić aż 5-7 ton kawy dziennie. 

Nuty smakowe:

Morele, cytryny, kakao z słodkim czekoladowym finishem.
Złożona kwasowość, pozostawiająca długi i bujny posmak.